Als de verwachtingen van een ander, de jouwe zijn

Het is moeilijk om bij jezelf te blijven. Je belandt vlugger in een gespeelde rol dan je denkt. Dat kan zijn omdat je verder wilt in het leven, je achtergrond of financieel de rol nodig hebt. Welke rol/personage je ook speelt, je komt altijd uit bij jezelf. 

Het is lastig om bij jezelf te blijven en jezelf niet te overtreffen. Toch is het mogelijk. Met de overtuiging dat je goed bent zoals je bent en met het uitgangspunt: ‘je ziet me of je ziet me niet’.  Beide is namelijk goed. Het kost waarschijnlijk meer tijd om gezien te worden dus ook om vooruitgang te boeken in het leven. Maar het zal je geen burn-out bezorgen wanneer je de dingen kunt doen waar jij je goed bij voelt. Acteren kost namelijk veel (heel veel) energie en het kost moeite om jezelf nog te zien omdat de personage je overneemt. Jij bent de personage die je zelf gecreeërd hebt.

De wereld om ons heen verandert en ook de manier waarop we naar de mensen om ons heen en onszelf kijken. Het is niet: ‘wat maakt je gelukkig’ maar ‘hoe leef je zodat je gelukkig bent en blijft’.
Het grootste succes dat je kunt behalen is jezelf te durven en te kunnen zijn. 

Doe de dingen zoals jij denkt dat ze bij je passen en op een natuurlijke manier. De waardering voor iemand die zichzelf is komt later en zal men zich altijd herinneren.

En wanneer je wilt acteren kun je altijd nog bij een toneelvereniging.